Verksted 25 (V 25)

Sannsynlighet og kombinatorikk i brettspill og kortspill. 

Mange brettspill og kortspill inneholder problemstillinger fra sannsynlighetsregning og kombinatorikk. Dette kan brukes som motivasjon og variasjon i undervisningen, og til å illustrere simulering og programmering for estimere sannsynlighetene. Vi skal se på spill som Poker, Bridge, Catan, Can’t Stop, Pickomino, Istanbul, Battle Line, Tsuro og Legends of Andor.

Mange av disse finnes som apper eller online versjoner, slik at man ikke trenger de fysiske spillene.

Jeg vil starte med å presentere problemstillingene, og så dele folk opp i grupper slik at de kan arbeide med dem mens jeg går rundt og veileder. Jeg vil så avslutte med  få gruppene til å presentere sine løsninger.

Onsdag 27. november kl. 08.45-10.05
Målgruppe: ungdomstrinn, videregående
Antall: Siden jeg vil dele opp i grupper, og ikke trenger noe utstyr, kan jeg godt ha en relativt stor gruppe. 

Helmer%20Aslaksen.jpgHelmer Aslaksen har en cand. mag fra Universitet i Oslo, og en Ph.D. fra University of California, Berkeley. Han var ved National University of Singapore fra 1989 til 2011, men er nå i en delt stilling ved Institutt for lærerutdanning og Matematisk institutt ved Universitetet i Oslo. Han har vært konsulent for utstillinger ved Singapore Art Museum og  Asian Civilisation Museum, TV serier på Discovery Channel, dommer for TV konkurranser for ungdomskoleelever, leder av organisasjons­kommiteen for «Singapore Mathematical Olympiad» og visepresident for Singapore Mathematical Society. I 2004 ble han tildelt The Outstanding Educator Award ved National University of Singapore.Ved Universitetet i Oslo har han introdusert et nytt kurs «Skolematematikk fra et avansert synspunkt» om didaktisk matematikk for Lektorprogrammet.